Hledat

Novinky

Bezpečnější a spolehlivější komunikace zdravotnické záchranky Královéhradeckého kraje. Technologické řešení dodá TTC MARCONI

Společnost TTC MARCONI, dodavatel komunikačních a bezpečnostních řešení pro provozovatele kritické infrastruktury, se stala vítězem veřejné zakázky na dodávku a implementaci nového pagingového systému pro Zdravotnickou záchrannou službu Královéhradeckého kraje (ZZS KHK). Tento projekt, který je podpořen z fondů Evropské unie, znamená další posun v modernizaci a zabezpečení sítí ZZS v rámci regionu.

Pagingový systém (paging) je důležitým komunikačním nástrojem pro záchranné služby. Umožňuje rychlou a spolehlivou komunikaci mezi dispečinkem a výjezdovými týmy ZZS. „Spolehlivost a bezpečnost, to jsou základní požadavky na digitalizovanou pagingovou síť. Dodávané řešení tak zajistí především zabezpečenou komunikaci, chráněnou proti neoprávněnému přístupu a odposlechu,“ říká Jan Mrázek, vedoucí odboru IT Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, a dodává: „Díky novému pagingu, který je nezávislý i na GSM síti, budou zásahové týmy schopny rychle reagovat na tísňové situace a zajistit nepřetržitou péči pacientů.“

Komplexní dodávku a implementaci pagingu ZZS KHK zajistí společnost TTC MARCONI. Zakázka zahrnuje instalaci vysílačů a převaděčů v deseti lokalitách Královéhradeckého kraje, dodání 100 kusů koncových HW zařízení – pagerů a také integraci s informačním systémem zdravotnického operačního střediska. Součástí zakázky je rovněž veškerá potřebná infrastruktura pro provoz a ukládání dat, včetně serverů a úložišť. Smlouva zahrnuje servisní podporu po dobu čtyř let pro udržení provozní spolehlivosti a vysoké úrovně služeb.

„V TTC MARCONI se zaměřujeme na oblast komunikace a bezpečnosti pro kritickou infrastrukturu. Na naše technologické řešení, v rámci kterého využíváme vlastní dispečerskou platformu KONOS, spoléhá již řada složek integrovaného záchranného systému po celé České republice, včetně Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Jsme proto rádi, že se ZZS KHK budeme spolupracovat na další modernizaci jejich systému,“ uvádí Ondřej Havlík, výkonný ředitel TTC MARCONI.

Veřejná zakázka na komplexní dodávku a implementaci pagingu je součástí projektu „Kybernetická bezpečnost IS Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje“. TTC MARCONI jako systémový integrátor zakázky bude na implementaci spolupracovat se společností Cofi, která se specializuje na mobilizační systémy a paging. Na výstavbě vysílačů a převaděčů se bude podílet společnost Radioking. Realizace projektu bude zahájena v nejbližší době, jeho dokončení je plánováno do konce roku 2024.

Výhody použití pagingového systému v komunikaci záchranných složek:

  1. Spolehlivost – Pagingové sítě jsou velmi robustní a spolehlivé i v krizových situacích, kdy může dojít k přetížení běžných mobilních sítí. Mají zabudovanou redundanci.
  2. Jednoduchost – Pagery umožňují posílat jasné a cílené zprávy vybraným příjemcům velmi jednoduchým způsobem. Tato jednoduchost je jejich výhodou.
  3. Bezpečnost – Pagingové sítě jsou oddělené od veřejných sítí, což zajišťuje vysokou bezpečnost přenosu citlivých informací. Jsou vhodné pro diskrétní komunikaci při vážných incidentech.
  4. Dlouhá výdrž baterie – Díky své jednoduchosti mají pagery velmi dlouhou výdrž na jedno nabití, v řádu několika týdnů. To je důležité při dlouhodobých výpadcích napájení.

 

  1. Pokročilé funkce – Moderní pagery umožňují posílat i dlouhé textové zprávy, hlasové zprávy v reálném čase, skupinové zprávy pro tisíce příjemců najednou. Mají také možnost obousměrné komunikace a šifrování.
  2. Ekonomičnost – Pagingové systémy představují ekonomicky výhodné řešení, což je důležité při omezených rozpočtech záchranných složek.

Díky těmto výhodám zůstávají pagery klíčovým komunikačním prostředkem pro záchranné složky po celém světě i v době chytrých telefonů. Osvědčily se jako spolehlivé řešení pro kritickou komunikaci.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock