Hledat

Novinky

Server Wired.cz píše o nasazení AI na české železnici

Technologický server Wired.cz se ve svém článku zaměřil na revoluční roli umělé inteligence (AI) v české železniční dopravě. V článku je zmíněn i pilotní projekt, který společnost TTC MARCONI ve spolupráci se Správou železnic realizuje na železniční stanici Adamov.

„Umělá inteligence bude vyhodnocovat například dlouho odložená zavazadla, která by mohla být potenciálně nebezpečná. Software upozorní také na vytažení zbraní, člověka ležícího na zemi a další nestandardní chování nejen ve stanicích, ale také v blízkosti technologických budov a dalších objektů,“ říká v článku Vladimír Abraham, ředitel odboru bezpečnosti Správy železnic.

TTC MARCONI tak potvrzuje svou pozici lídra v oblasti technologických řešení a modernizace železniční infrastruktury. Význam tohoto projektu je o to větší, že umělá inteligence začíná hrát klíčovou roli i v tak tradičním odvětví, jakým je železniční doprava. Systém nasazený v Adamově ukazuje budoucnost, kde AI výrazně přispívá k zajištění provozní a fyzické bezpečnosti.

Článek na Wired.cz si můžete přečíst zde.

Ilustrační foto: Shutterstock